شرکتها و فراهم کنندگان سرویسهای مخابراتی در گذشته تنها خدمات تلفن ارائه میکردند و در نتیجه تنها منبع درآمد این شرکتها ارائه سرویس صدا بود. با رشد روز افزون اینترنت و افزایش نفوذ آن، سرویسهای جدیدی از جمله سرویسهای چند رسانهای ، VPN و نیز سرویسهای با کیفیت مورد نیاز مشتری در سبد محصولات شرکتهای ارائه دهنده اینترنت اضافه شد. با توجه به پیچیدگی روزافزون زیرساختهای فنی این حوزه شرکتها به منظور حضور در بازار رقابت و افزایش درآمد میبایست سرویسهای با کیفیت و با حداقل زمان قطعی ارائه دهند. به همین دلیل نیاز به نظارت دائمی بر شبکه و سرویسهای ارائه شده به وجود آمد. سیستمهای نظارتی و مدیریت شبکه همگام با رشد شبکه اینترنت رشد یافتند. در راستای پشتیبانی از شبکههای ارائه سرویسهای اینترنتی دستهای جدید از سیستمها به نام سیستمهای پشتیبان عملیات (OSS) توسط سازندگان مختلف ارائه شدند. این نرمافزارها به منظور پشتیبانی و ارائه خدمات و نیز خودکارسازی فرایندها در شرکتهای ارائه دهنده سرویسها اینترنتی توسعه یافتند. در این راستا معماریهای مرجع متعددی از جمله OMAP ،TMN و Frameworx در این زمینه ارائه شدند. معماری Frameworx (شامل چارچوبهای SID، TAM، eTOM و Integration) عرضه شده توسط انجمن TMForum یکی از کاملترین و جدیدترین معماریهای عرضه شده در این حوزه است که OSS های مشهور زیادی امروزه از آن تبعیت میکنند.
سامانه OSS دانشگاه صنعتی شریف به منظور بومیسازی این مهم در کشور و نیز مدیریت شبکههای زیرساختی کشور توسعه یافت. این شبکهها عمدتا دارای حساسیتهای بالایی بوده و به همین منظور میبایست توسط نرمافزارهای بومی مدیریت شوند. سامانه OSS شریف از معماریهای eTOM و Frameworx تبعیت می کند و دارای ماژولهای متعددی است که غالب نیازمندیهای شبکه دیتای کشور را پوشش می دهد.
شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان متولی آمادهسازی بستر ارتباطی و ارائه سرویسهای مخابراتی کلان در سطح کشور از جمله حیاتیترین سازمانهایی است که نیاز به یک سامانه بومی OSS یکپارچه به منظور نظارت و مدیریت شبکه دیتای کشور دارد. به همین منظور پروژه تحقیقاتی و پژوهشی OSS یکپارچه شبکه دیتا شرکت ارتباطات زیرساخت در سال ۹۲ کلید خورده و سامانه OSS مرکز راهکارهای اطلاعاتی دانشگاه صنعتی شریف (SharifOSS) به منظور پشتیبانی از این سازمان اساسی پیادهسازی شد. از جمله مهمترین اهداف این سامانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
با توجه به نقاط قوت بسیاری که در معماری Frameworx وجود دارد، معماری جامعی از سامانه SharifOSS با الهام از معماری Frameworx طراحی گردید. این معماری دربردارنده تمامی فرآیندها و ماژولهای مختلف جهت مدیریت و نظارت بر شبکههای تحت نظر ارائهدهندگان سرویسهای مخابراتی است که با رویکرد سرویسگرا طراحی شده است. مولفههای اصلی این معماری به سیزده مولفه درشتدانه تقسیم میشوند که عبارتند از:
همچنین این معماری به گونهای طراحی شده است که سامانه OSS بتواند ویژگیهای غیرعملکردی از قبیل دسترسپذیری، امنیت، مقیاسپذیری، کارایی و نگهداری را تضمین نماید. در ادامه زیرسامانههای اصلی پیادهسازی شده معرفی میشوند.
در این زیر سامانه قابلیتهای عملکردی زیر به منظور تدارک وعرضه سرویسهای مخابراتی به مشتریان فراهم آمده است:
این زیرسامانه امکانات لازم برای کشف تمامی تجهیزات و توپولوژی شبکه را فراهم میآورد:
در این زیرسامانه قابلیتهای لازم برای مدیریت المانهای شبکه و سرویسهای اعطا شده به مشتریان فراهم آمده است که عبارتند از:
این زیرسامانه قابلیتهای لازم برای سنجش کارایی المانها و تجهیزات شبکه را فراهم میآورد:
در این زیرسامانه قابلیتهای لازم برای مانیتورینگ سرویسهای ارائه شده به مشتریان و مدیریت SLA آنها تعبیه شده است :
این زیر سامانه قابلیت لازم برای مدیریت کاربران و نقشها را فراهم میآورد: